28 Nisan 2008 Pazartesi

BİREYSEL FARKINDALIK

Siyasetin ve ekonominin her geçen gün kötüye gittiği şu günlerde, etkileriyle mücadele edip, hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bu nedenle ki, geleceğimizle ilgili kaygılarımız artıyor ve nasıl bir çözümün bizleri rahatlatacağını bilmiyoruz. Diğer taraftan; aile birliğimiz, geçim derdi, saygı ve sevgi eksikliği gibi birtakım nedenlerle temelden sarsılıyor. Ayrıca; çocuklarımız birer yarış atı gibi koşarlarken, eksiklerini tamamlama yolunda inanılmaz bir gayret içerisine giriyoruz. Bütün bunlar varken bir de, toplumu oluşturan bireyler olarak sabırsız, saygısız olmaya başladık. Herkes patlamaya hazır bir bomba gibi ortalıkta dolaşıyor. Hep bir stres içinde ve depresif(üzgün-mutsuz) haldeyiz. Peki; bütün bu olumsuzlukların üstesinden başarıyla gelmemiz için acaba kime ve neye ihtiyacımız var?

Kimse benim sorunumu çözemez, kimseye ihtiyacımız yok diyorsanız, yanılıyorsunuz. Sorunlarınızın üstesinden gelmeyi ve yaşama daha pozitif bakmak sizin elinizde. Ama öncelikle kendimizin farkında olmanız gerekiyor. Yaşam Koçluğu’nu, “Şu anda bulunduğunuz yer ile varmak istediğiniz yer arasındaki mesafeyi ortadan kaldırma sürecidir.” diye tanımlamıştık. Bu yolculuğun anlamlı geçmesi için, öncelikle “Şu anda bulunduğumuz yer”i belirlemeliyiz. Bunu belirlerken, öncelikle aşağıda yer alan sorulara bir yanıt düşünün.

1. Hayal ettiğiniz, istediğiniz gibi bir hayatı mı yaşıyorsunuz? Yoksa siz de başkaları gibi, bir başkasının tasarladığı ya da size uygun görülen bir yaşamı mı?
2. Hep hayalinizdeki gibi yaşam arzuladınız ancak ulaşabilmek için ne yapmanız gerektiğini bilmiyor musunuz?
3. Hedefleriniz, artık hayalleriniz mi oluyor? Hedeflerinize ulaşmak için gerekli olan strateji, cesaret, motivasyona sahip misiniz?

Bu soruların yanıtlarını ararken, anne-babanızdan, eşinizden, arkadaşlarınızdan, hatta çocuklarınızdan, psikologlardan yardım alabilirsiniz. Ancak ünlü bir düşünürün; “Hakikat, topluca aranan bir şey değildir.” dediği gibi, sonuçta, tamamen kendimize dönmemiz ve özümüzü analiz etmemiz gerekmektedir.

Bireysel farkındalık, elde ettiğimiz bütün sonuçların sebebini kendimizde aramakla ve yaşamımızın sorumluluğunu almakla başlar. Yunus Emre’nin dediği gibi, “İlim, kendin bilmektir.” Kendini keşfe çıkmak, tanımak, hemen başlanması gereken ve ömür boyu devam bir yolculuktur. Bunu yaparken, hem Doğu hem de Batı kültürlerinde kullanılan bazı yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Yoga, Feng Shui, Reiki, NLP, Beden Dili, Pozitif düşünce ve kişisel gelişim yöntemleri bunlardan bazıları. Ancak, ben daha basit ve tek başınıza uygulayabileceğiniz bir yöntemden bahsedeceğim. Ben buna, “KEFE Analizi” diyorum. Yabancı değil aslında. İşletmelerde uyguladığımız, İngilizce S-W-O-T baş harflerinden oluşan ve “SWOT Analizi” olarak bilinen çalışmanın, bireylere uygulanmasıdır.

4 aşamadan oluşuyor. Şimdi sizlerden ricam, kağıt ve kalemi elinize almanız ve soracağım sorulara dürüstçe yanıt vermeniz. İlk aşamada sizlerin “Kuvvetli Yönler”inizi belirleyeceğiz.
1. Ne de iyiyim? Neyi iyi yaparım?
2. Beni diğer insanlardan üstün kılan özelliklerim neler?
3. Hangi temel yeteneklere sahibim? Beni diğer insanlardan ayıran beceriler nelerdir?
4. Başkaları güçlü yanım olarak neleri görmekteler, güçlü olduğum yönler nelerdir?

İkinci aşamada, “Eksik Yönler”imizi bulacağız.
1. Neleri kötü yapıyorum? Neleri iyileştirmeye gereksinim var?
2. Hangi konularda kendime güvenmiyorum? Bu konularda kendime güvenmememin nedenleri nelerdir?
3. Başkaları hangi konularda benden iyiler?
4. Başkalarının gözünde ne tür eksikliklerim var?

Üçüncü aşamada, “Fırsatlar”ımız var. Bunlar, bizim, kuvvetli yönlerimizin etkisini arttıran, eksik yönlerimizi ortadan kaldırmamızı sağlayacak, bizim dışımızda bulunan durumlardır.
1. Önümde duran fırsatlar neler?
2. Çevremde ne tür ilginç şeyler yaşanmakta?
3. Fırsat yaratan kaynaklar: Yerel olaylar, sosyo-kültürel farklılıklar, bakış açısı, odaklanmalar neler?

Son aşamada ise, “Engeller”imiz var. Bizim başarılı, mutlu olmamızı engelleyecek, güçlü yönlerimizi kullanmamızı, zayıf yönlerimizi gidermemizi imkansız hale getirecek, dışarıdan kaynaklanan tehditlerden bahsediyorum.
1. Çıktığım yolda ne gibi engeller karşıma çıkabilir?
2. Diğer insanların yaklaşımları bir engel olabilir mi?
3. Ne gibi olaylar beni hedefime ulaşmaktan alıkoyabilir?
4. Bu engeller konusunda bugünden bir şey yapılabilir mi?
5. Bu engellerle karşılaştığımda hangi donanıma sahip olmam gerekir ki aşayım?

Bireysel farkındalık, yolculuğumuzun başlangıcı aslında...

Hiç yorum yok: