7 Şubat 2009 Cumartesi

BOŞANMANIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

“Boşanma ve etkileri” yazı dizimin bu haftaki bölümünde, en çok etkilenen taraf olan çocuklarımızla ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. Çocuklarımızın boşanmadan nasıl etkilendiğini anlamak için hem cinsiyete göre hem de yaşa göre değerlendirme yapmamız gerekir.

Boşanmanın yaşa göre etkileri

Boşanma döneminde ebeveynin tavırları, söyledikleri veya bedensel olarak ifade ettikleri tüm sözler, çocuklar için şu mesajı içerir: “Ortada yeni ve belirsiz bir durum var. O yüzden artık sen de endişelenmelisin.” Genelde çocuklar kendilerini böyle bir ruh hali içerisinde bulurlar.

Okul öncesi dönemde (3-5 yaş), çocuklar bebeksi davranışlarda bulunurlar. İlgiye muhtaçtırlar. Annelerinden ayrıldıklarında korkar ve büyük panik yaşarlar. Diğer taraftan, “Benim artık babam yok ama benim babaya ihtiyacım var.” düşüncesiyle şaşkınlık yaşarlar. Kimi çocuklar, bu duruma kendilerinin sebep olduklarını düşünür. 5-6 yaş çocuğu, boşama gerçekleştiğinde huzursuzluk ve öfke nöbetleri yaşarlar. Ayrıca normal zamanlarda yapmadıkları beceriksizlikler yaparlar. Boşanmanın 7-8 yaş grubuna etkisinde, çocuklar, sürekli bir üzüntü yaşarlar, gelecekten kaygı duyarlar. Artık kendileri için güvenli bir yer kalmadığını düşünürler.

9-10 yaş çocuğu boşanma gerçeğini tam olarak algılayabilecek durumdadır. Kaotik bir yapıya dönüşen dünyasına düzen getirebilmek için savaş verir. Genelde duygularını kendine saklar. Boşanmadan dolayı utanır, anne babasının ayrılmasını utanç verici bulur. Arkadaşlarıyla ilgili bozulabilir, geçimsiz ve sinirli olabilir. Boşanmadan en çok etkilenen grup ise, ergenlikte olan gençlerdir. Hayatları için karar almaları ve başarılı olmaları gereken bu dönemde, her şey karışır. “Boşanma sonrasında nerede yaşayacağım?”, “Arkadaşlarıma ne söyleyeceğim?” gibi sorular gençlerin kafasını sürekli meşgul eder.

Boşanmanın cinsiyete göre etkisi

Erkek çocuklar, kızlara oranla boşanmanın ilk etkisini daha fazla yaşarlar. Erkekler, boşanmanın etkisini üzerlerinden atmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyar ve davranış problemleri gösterebilir. Erkekler duygularını kendilerine saklarlar; ya kavgacı, geçimsiz olurlar yada içe kapanırlar.

Kızlar ise, duygularını pek saklamazlar. Ancak; dışarıdan duygularını rahat ifade ediyor olması, boşanmanın etkilerini kolay atlatacağını göstermez. Böyle durumlarda ebeveynlerinin ilgisini üzerlerine çekmek istiyor olabilirler. İç dünyasında derin üzüntü ve güvesizlik yaşarlar.

Gençlik döneminde annesi babası boşanmış ve yetersiz baba-kız ilişkisi yaşamış kızlar, ileriki yıllarda, eşlerinde de baba şefkati arayabilirler. Sevgi dolu bir baba ilişkisinden yoksun kaldıkları için özgüvenleri gelişmemiş ve sosyal girişim yetenekleri sarsılmıştır.

Konumuzun detayları oldukça uzun olmakla birlikte, sizlere genel hatlarıyla açıklayıcı bilgiler vermeye çalıştım. Boşanma kavramı günümüz koşullarında neredeyse her aileyi tehdit eder nitelikte pusuda bekliyor. Siz değerli okuyucularımdan ricam, ailenizdeki iletişimde biraz daha saygılı ve hoşgörülü olmanız. Eğer iletişimde bir sıkıntınız varsa da, mutlaka bir uzmandan yardım almanız.

Hiç yorum yok: