13 Kasım 2008 Perşembe

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMANIN YOLLARI

Alışkanlıkları kazanırken hiç zorlanmayız. Çünkü, alışkanlıklar yapmaktan hoşlandığımız, keyif aldığımız davranışlardır. Oysa ki, kolayca kazandığımız bu kötü alışkanlıklarımızdan vazgeçmek oldukça zordur. Eğer istediğiniz gibi biri olmak istiyorsanız, bu sürecin kontrolünün tamamen sizde olduğunu unutmayın.

Her yeni yılın başında, kilo vermek, İngilizce öğrenmek, daha çok kitap okumak gibi değişik konularda kendinize söz verirsiniz. Yada sigarayı bırakacağınıza, ailenize daha çok zaman ayıracağınıza.. Ne tür kötü alışkanlıklarınız olursa olsun, ister aşırı yemek yeme, ister sigarayı bırakma, ister bazı şeyleri sürekli erteleme gibi, bunlardan kurtulabilir, kendi mutluluğunuzu, sağlığınızı yada başarınızı engellemeden vazgeçebilirsiniz. Bu işin anahtarı; kötü alışkanlıkların nedenlerini saptamaktan geçer. “Neden?” sorusunun yanıtını bulduğunuzda birçok şeyi halletmiş olursunuz. Neden geç kalıyorum?, neden sigara içiyorum?, neden bu kadar çok çalışıyorum? gibi.

Kötü alışkanlıklarınızın nedenlerini belirledikten sonra, onlardan kurtulmak ve yeni bir başlangıç yapmak için belli adımlar atabilirsiniz.

1) Düşünce biçiminizi değiştirin.. Eğer durumunuzu değiştiremiyorsanız, düşünce yapınızı değiştirin. Örneğin; değişik nedenlerle işe geç kaldığınızı varsayalım. O yüzden de hep işe geç kalıyorsunuz. Bu aşamada kendinize sürekli “Hep geç kalıyorum.” demek yerine, “Zamanında geliyorum, dakik davranıyorum.” Deyin. İlk başta bu düşünce saçma gelse de zamanla bu düşünce yapınız üzerinize yapışacaktır.

2) Sevdiğiniz konulara odaklanın.. Yaşamınızın herhangi bir yönünden hoşlanmıyorsanız, o konuya odaklanmaktan vazgeçin ve başka bir size keyif verecek, motive edecek bir konuya yönlendirin kendinizi. Mesela işyerinde bir arkadaşınız sinirinize mi dokunuyor? Peki o işyerinde başka neleri seviyorsunuz? Müşterilerinizi mi?, Patronunuzu mu? Alacağınız ücreti mi yoksa? Konunun olumlu yönlerini düşünün.

3) Kendinizi yeni bir gözle görün.. Her gün 10 dakika, kendinizi kötü alışkanlardan kurtardığınızı düşleyin. İşe geç kalıyorsanız, kendinizi işe zamanında gitmiş olduğunuzu düşleyin. Zihninizde işinizi severek yaptığınızı düşünün.

4) Günlük tutun.. Vazgeçemediğiniz bir kötü alışkanlığınız yüzünden kendinize ve çevrenize zarar veriyorsanız, bir günlük tutun ve bu ısrarlı davranışlarınızın nedenlerini sorgulayın. Yine iş geç kalmadan bahsedelim. Eğer işe geç kalıyorsanız, o gün günlüğünüze neden işe geç kaldığınızı yazın. Ve sorgulayın, çözün. Belli bir alışkanlığı sergilemenize neyin yol açtığını ve sonrasında kendinizi nasıl hissettiğinizi yazarak üzerinde düşünün.

5) Kendinize zaman tanıyın.. Yeni bir alışkanlığı günlük yaşamınızın bir parçası haline getirmenin 30 gün sürdüğünü hatırlatın kendinize. Zaman zaman hata yaptığınızı, bu yüzden irtifa kaybettiğiniz dönemler olacaktır. Böyle durumlarda kendinize acımayın. Kendinizle gurur duyun. Bugüne kadar yaptığınız iyi şeyleri düşünerek, kendinizi olumlu yönde güdüleyin. Sadece neden yükseklik kaybettiğinizi düşünün, önlemlerinizi alın ve yolunuza devam edin. Tabii ki, 30 günlük sürenin sonunda durmayın. İyi davranışlarda bulunmaya devam edin.

Zihninizde kendinizi yeniden yaratmakta olduğunuzu ve bunu sürekli, uzun soluklu bir çaba gerektirdiğini bilin. Bugün başlayın…

Hiç yorum yok: