8 Haziran 2008 Pazar

YÖNETİM = KARAR VERMEK

Yönetim eşittir karar vermektir. Bir yöneticinin kararı, astlarına ve örgüte emir olarak yansır. Eğer bir yönetici karar veremiyorsa, emir veremiyordur. Emir veremiyorsa da, YÖNETEMİYORDUR.


Yönetim -----İş Yaptırma----1)Ne yapılacak?---2)Nasıl yapılacak?---3)Sonuç?


Yukarıda yer verdiğimiz “Yönetim Akışı”nda da belirtildiği üzere, yönetim, “iş yaptırma” becerisi ile özdeşleşmektedir. Bu beceriyi; etkin ve sonuca ulaştıracak 3 aşama mevcuttur. Bunlar; 1.) Ne yapılacak? (KARAR Aşaması), 2.) Nasıl yapılacak? (UYGULAMA Aşaması) ve 3.) Sonuç ne olacak? (KONTROL Aşaması). Bu aşamalar, “Yöneticiler” tarafından doğru takip edilmezlerse, etkin bir yönetimden bahsetmek mümkün olmayacaktır.

Yönetim kavramını açıkladıktan sonra, biraz da “Yönetici” kavramı üzerinde duralım. İlk aklıma gelen soruyu tartışalım isterseniz öncelikle. Yönetici ile Girişimci aynı kişiler midir? Farklıysa ne farkları vardır? Öncelikle “Girişimci” kavramını açalım. Günlük yaşantımızda girişimci(müteşebbis); işadamı, atılgan, tuttuğu işi başaran kimseler olarak anlaşılmaktadır. Aslında girişimci; emek, sermaye ve doğal kaynakları bir araya getirip birleştiren kimsedir. Yönetici ise; insan, makine ve para gibi değerli, fakat örgütlenmemiş kaynaklardan tam olarak yararlanabilen kişidir. Bir başka tanımla; yönetici; işletme içi ve dışı etkinlikleri kordine eden ve kuruluşa bağlı elemanları ortak bir amacı gerçekleştirebilmeleri yönünden özendiren, onlarda şevk uyandıran kimsedir. Yönetici tanımı yaparken en iyi yanıtı yine Mary Parker FOLLET’ten alıyoruz. Diyor ki, “Yönetici, başkaları aracılığıyla iş gören kimsedir.”

Peki; yöneticilerin farklı türleri var mıdır? Evet!... Birkaçından bahsedelim.

1.Kopuk Yöneticiler: Özenli, düzenli, tutucudurlar. Kesinlik, doğruluk ve yetkinlik ararlar. Hep düzeltme çabası içerisindedirler, iletişim becerileri düşüktür. Yaratıcılığa değer vermezler. Astlarına kişiler olarak değil, iş sisteminin parçaları olarak bakarlar.

2.Yetkici Yöneticiler: Tüm kararları kendileri verirler. Eleştirmeyi çok severler. Tehdit edicidirler. Acele eyleme geçilmesini, sonuçların hızla alınmasını isterler. Yaratıcılığa olanak vermezler. Görevi, en üst düzeyde tutarlar.

3.İlgili Yöneticiler: Kişiler önce gelir düşüncesindedir. Kişisel gelişimi ön planda tutarlar. Sessiz, mütevazı, duygusaldırlar. Astlarını daha iyi tanıma olanakları bulurlar. En önemli kişisel güçsüzlüğü duygusallığı ve diğerleri tarafından beğenilmeme, sevilmeme korkusudur.

4.Geliştirici Yöneticiler: Dinler, iletişim kanallarını açık tutar. Yol gösterir, yetenekleri geliştirir. Anlayışlıdır, destekleyicidir. Diğerleriyle işbirliği kurar. Diğerlerine güvenir, güvenilir.

Hiç yorum yok: