Geçen haftaki başladığım “Boşanma” konulu yazı dizimin ilk bölümünde, boşanmadan önce neden evlendiğimizi tartışmıştık. İster görücü usulü isterse anlaşarak evlenme yöntemi olsun, başlangıçta evliliğe bakış açımızın, evliliğin devamını etkilediğini belirtmiştik. Biraz daha ileriye gidelim o zaman.
Bir ömür boyu bize hayat arkadaşı olacak kişiyi seçip, evlenme kararını aldıktan sonra durumda bazı değişiklikler görülmeye başlar. Sanki aileler evleniyormuş gibi, her iki tarafın da aileleri olayın içerisine gereğinden fazla dahil olurlar. Evlilik gerçekleştikten sonra eşler, yeni yaşamlarına alışmaya çalışırlar. Diğer taraftan da yaşamda “karı-koca” rollerini oynamaya başlarlar. Bu rolün ağırlığı bazen eşlere ağır gelir. Evliliğin düşündükleri gibi olmadığını anlarlar. Bu süreçte, eğer, aileler çocuklarına ne kadar çok karışırlarsa, evlilik o kadar zarar görür. Tabii ki, ihtiyaç duyulduğunda büyüklerden, onların tecrübelerinden yararlanmak gerekir. Ancak, aileler bunun dozunu hiçbir zaman ayarlayamazlar.
Sancılı geçen ilk yıllarda boşanmanın çok olmasının sebeplerinden biri, budur. Yıllar geçtikçe eşler, tecrübe kazanırlar ve hem olaylara hem de birbirlerine bakış açıları yerine oturur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Sancılı geçen dönemlerde, eşlerin birbirlerine davranışları, söyledikleri ne kadar seviyeli ve saygılı olursa, bu dönem sorunsuz atlatılır. Çünkü, her birliktelikte uzlaşmazlık olabilir. Önemli olan, saygı, hoşgörü ve fedakarlığın korunması ve yaşatılmasıdır. Eğer bunlar varsa, evlilik sağlam temeller üzerine kurulmuş ve yürütülmüştür olur.
Peki, evlilik kurumunu yıkan olası nedenler nelerdir?
Her kurum gibi evliliğinde zaman zaman aksayan yönleri olabilir. Bu aksaklıklar giderilemedikçe sonuç ne yazık ki boşanmayla noktalanabilir. Evliliğin bitmesine yol açan sebepler çok çeşitli olabilir. En sık görülen nedenleri söyle sırlayabiliriz:
1. Ekonomik sorunlar
2. Eşlerin sosyokültürel yapılarındaki farklılıklar
3. Cinsel sorunlar
4. İletişim bozukluğu
5. Eşlerden birinin ihaneti
6. Aile içi şiddet
Yukarıda yer alan sebepler nedeniyle evlilik sorunları yaşayan bir çiftin, anne baba olarak da çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi zordur. Anne yada baba, çocuklarıyla ayrı ayrı sağlıklı ilişkiler kursalar bile, çocuklarına karşı birlikte tutarlı, dengeli tutum ve davranışlar sergilemekte güçlük çekebilirler. Bir evliliği başa çıkılamayan, çözüm üretilemeyen, süregelen sorunlarla devam ettirilmesinin çocuklar üzerinde yaratacağı etki, bazen boşanmanın eşler üzerinde yaratacağı etkiden daha fazla yıkıcı olabilir.
Ayrıca; boşanmanın sebebi ve şekli, çocukların boşanmadan ne kadar etkileneceğini de belirler. Boşanma nedeninin, anlaşmazlık olması ile eşlerin birinin ihanet etmiş olması, farklı sonuçlar doğuracağı ve farklı etkiler bırakacağı unutulmamalıdır.
23 Ocak 2009 Cuma
BOŞANIYORUZ AMA NEDEN ACABA??!!!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder