14 Ağustos 2008 Perşembe

MOTİVASYONU SAĞLAYAN ARAÇLAR VE TEKNİKLER

Sizlere bu yazımda, dış motivasyon araçları ve etkilerinden bahsedeceğim. Bu başlıklardan birçoğu, örgütsel(kurumsal) motivasyonu sağlayan unsurlar olarak değerlendirilebilir.

1) TAKDİR VE ÖDÜLLENDİRME
İyi yapılan şeylerin onaylandığını ve sürekli olmasının beklendiğini göstermek için takdir ve ödüllendirmenin yapılması önemlidir. Bazen bir teşekkür etmek, bazen somut bir hediye vermek olabilir bu.

2) GÜVENDE OLMA HİSSİNİN GELİŞMESİ
Bireyin kendisinin ve çevresindeki önemsediği kişilerin güvende olduğunu, onları ve kendisini koruyabileceğinin bilinmesi de motivasyon unsurudur.

3) İTİBAR VE SAYGINLIK GÖRME
Kendini gerçekleştirme aşamasına yaklaşan bireyin, dıştan gördüğü itibar ve saygınlık üst düzey motivasyon aracıdır.

4) MOTİVASYONDA PARANIN ROLÜ
Sadece işletmelerin çalışanları motive etmek için değil, babanın çocuğuna karşı kullandığı en güçlü silah paradır. Para bir işletmeye yetenekli personel almada ve onları daha zorlu çalıştırmakta kullanılır. Aynı zamanda da çalışanların fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamada ve saygınlığı sağlamada etkili olabilir.

5) KATILIM
Sosyal yaşamda yada iş ortamında bir şeye ait olmak yada bir ekibe dahil olduğunu bilmek önemlidir. Katılım sonucunda birey, kendine saygı ve tanınma gereksinmelerini tatmin edebilecektir. Organizasyonda iş görenlerin konferanslara, komite çalışmalarına, hatta işin kendisi ile ilgili olan yönetsel kararlara katılması iş göreni işine daha bağlı yapar ve böylece de motivasyonu artar.

6) YETKİ VE SORUMLULUK VERME
Yetki ve sorumluluk sayesinde iş gören eylemlerinde özgürlük kazanır, sorumluluk yüklenir ve gereksinmelerini giderebileceği davranışlara yönelebilir. Ayrıca yöneticinin giderek artan sorumlulukları ve denetim yükü de bazı yetki ve sorumluluklarının astlarına devredilmesiyle azalabilir. Aile içinde yada toplumda da alınacak sorumluluğu yerine getirebilmek önemlidir.
Kişilerde motivasyonun artması için denetimin minimumda kalması ve iş görene olan gereksinmenin ona belli edilmesi gerekir.Ayrıca bireyi motive edecek ve kendini gerçekleştirmesini sağlayacak yorumlar yapılmalıdır.

Çalışanlara işlerinde tanınan özgürlük onların motivasyonunun artmasına neden olur. Bunun tersine yönetimin çalışanlar üzerine çok fazla kontrolünün olması onların motivasyonunu düşürür ve işten tatminsizliğe neden olur.Çalışanlar için her hareketlerinin denetmenler tarafından kontrol edilmesi aşağılayıcı bir durumdur.
7) YÜKSELME(TERFİ)
Yükselme tam anlamıyla motivasyonel bir araç olarak değerlendirilir. Bu çalışanın gösterdiği başarıya karşılık bir ödüldür. Yükselmenin gerçekleşme nedeni kişinin takdir edilme, saygı görme ve kendini gerçekleştirme ihtiyacını bir sonucudur.

8) EĞİTİM VE GELİŞİM İMKANI
Eğitim çalışanların motivasyonu için yöneticilerin kullanacağı önemli bir araçtır. Yeni bilgilerin sunulması, davranış ve tutumların değişiminin sağlanması ve iş görenlerin tatminini sağlaması açısından eğitim çok önemlidir. Organizasyonun yeni bilgilere ihtiyaç duyması verimliliğini arttırma amacından kaynaklanır.Kendilerine yeni bilgiler sunulan ve eğitilen çalışanlar ait olan, sevgi görme, ilgilenilme gibi sosyal içerikli ihtiyaçlarını karşılanabildiğinin de göstergesidir.

9) REKABET
Rekabet; hem örgüt içerisinde hem de sosyal yaşamda ilginç bir motivasyon aracıdır ve etkisi inanılmazdır. Bireyin rekabete yönelmesinin temel nedeni saygı görme, tanınma ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarının bir görüntüsüdür.

10-) KURALLAR VE CEZALANDIRMA
Sosyal yaşamda varolan yazılı ve yazılı olmayan kurallar ile örgütün işe ve işleyişe ilişkin olarak koydukları örgütsel kurallar, rol belirlemeleri ve örgütsel buyruklar biçiminde ortaya çıkar ve yasal oldukları için benimsenirler. Ayrıca, adil olma, davranma söz konusu olduğundan ara sıra şikayet edilse de, benimsenirler.

Hiç yorum yok: