29 Ağustos 2008 Cuma

YOL PUSULANIZ VE HARİTANIZ

Pusula”nız kendinizsiniz. “Harita”nız ise, hedefleriniz ve bu hedeflere ulaşmak için aldığınız kararlar ve eylemlerinizdir.

Kendinizle ilgili soruları sorduğunuzda ve gerçekçi olarak yanıtladığınızda, kendinizin farkına varacaksınız. Kendi farkındalığınızı sağladığınızda, pusulanızı elinize almış olacaksınız. Çünkü, bu aşamada, hayallerinizi hedeflerinize dönüştürebilecek ve eylem planı yapabilecek hale gelirsiniz. Bu aşamada, etkili bir KEFE Analizi yapmanız, koyacağınız hedefleri doğru belirlemenize ve kendi farkındalığınızı sağlamanıza katkıda bulunacaktır. Daha önceki yazılarımdan birinde de aktardığım gibi, KEFE Analizi, kişinin kuvvetli ve eksik yönlerini, bu yönleri kullanmasını yada kullanamamasına yol açacak fırsatları ve engelleri tanımlamasıdır. Bu analizin sonucunda, gelişim planınızda ortaya çıkmış olur.

Gelelim hedeflere.. Hedefleri; kısa süreli/uzun süreli ve somut (sayısal)/soyut(davranışsal) olarak ayırabiliriz. Öncelikle uzun dönemli hedeflerinizi belirlemelisiniz. Bundan 10 yıl sonra, ne yapıyor olmak istiyorsunuz? Belki daha fazla süreyi de düşünebilirsiniz. Bu hedefler, sizi aslında yaşam vizyonunuza ulaşmanızı sağlayacak hedeflerdir. Ardından; orta vadeli hedeflerinizi tanımlamalısınız. 1 yıl sonra, neyi başarmak istiyorum? Bunları yazın. Çok sayıda varsa, önceliklendirin. Yani, çok önemli, önemli, az önemli gibi. Bu hedefleriniz, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacak mı? Bunu düşünün. Gelelim kısa vadeli hedeflere. Mesela, 3 ay sonunda neleri daha iyi yapabilirim? Düşünün. Bu matematikte bir konu olabilir. Aile ilişkinizi düzeltmek de olabilir. Her bir hedefinizin, ileri düzeydeki hedeflerinize katkısı olup olmayacağını kontrol edin.

Hedeflerinizi belirledikten sonra artık eylem planlarınızı yapabilirsiniz. Her bir hedef için yapılacak doğru planlar, sizi başarıya götürecektir. Kısa vadeli bir hedefe örnek verelim.

Hedef: “Gelecek hafta yapılacak matematik sınavında başarılı olmak.”
Eylem: 1.Verilen alıştırmaları çözmek
2. Önceki alıştırmaları tekrarlamak
3. Her gün 1 saat matematik çalışmaya ayırmak
4. Anlamadığım noktaları ….'ye veya öğretmene sormak
5. Hafta sonu yarım günümü matematik çalışmaya ayırmak
6. En iyi sonucu elde etmek için elimden geleni yapmak, başaracağına inanmak
7. Sınav esnasında, zamanını iyi yönetmek

Ne dersiniz! Yukarıdaki eylemler, matematik sınavından başarılı olmayı sağlar mı? Bence sağlar. Her hedef için bir tablo hazırlamak da mümkün. Tabloda bazı noktaları daha net görmek mümkün olur çoğu zaman.

Hiç yorum yok: