24 Nisan 2009 Cuma

FARKINIZI GÖSTERİN VE KAZANIN

Rekabet iyi bir şeydir. Ekonomi için, tüketiciler için iyidir. İş sahipleri ve yöneticiler için de iyidir. Ürünlerin ve hizmetlerin sürekli olarak iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlar. Çalışanların becerilerini geliştirir, yaratıcılıklarını zorlar. Tüm bunlar doğru ama etkili bir rekabet nasıl olmalıdır? Rakiplerimizin arasından sıyrılıp, müşterilerimizin bizi tercih etmeleri için ne yapmalıyız?

Rekabet etmenin en iyi yolu; kendimizi farklılaştırmak, yani kendimize özgü yeteneklerimiz ve artılarımızı kullanarak dikkatleri üzerimize çekmektir. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Kuvvetli yönlerinizin farkında olun. Kim olduğunuz ve neyi temsil ettiğiniz konusunda bir fikrinizin olması gerekir. Bunun için biraz ruhunuzun derinliklerine inmeli ve kendinizle yüzleşmelisiniz. En iyi yaptığınız iş nedir? Ne yapmayı seversiniz? İnsanlar sizi en çok hangi konularda yada hangi yönlerinizi beğenir? Kişiliğinizin yanında işletmeniz açısından baktığımızda, tüketiciye daha dost, iş yapılması kolay biri ya da öyle bir işletme misiniz? Eğer bu özelliklerden hiçbirine sahip değilseniz, işiniz zor. Kendinizi baştan yaratmanız gerekir. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

Bunun için öncelikle nasıl tanınmak istediğinize karar verin. Ama olmadığınız gibi de görünmeye çalışmayın. Bu yeniden yaratma süreci, henüz hayata geçirmemiş olduğunuz değerlerinizin ve özelliklerinizin keşif süreci olmalıdır. Her zaman sizinle birlikte olan ama çok ender kullandığınız, yeterince değerlendirmediğiniz niteliklerinizi artık seferber etmelisiniz.

İnsanlara kendinizi anlatmak ve artılarınızı göstermek için her fırsatı değerlendirin. Öykünüzü anlatın, iyi anlatın ve sık sık anlatın. Başka insanların da sizin öykünüzü anlatmasını sağlayın. Öykülerini iyi anlatma konusunda başarılı insanlar ve işletmelere hepimiz rastlıyoruz. Bazılarını beğeniyoruz, sahipleniyoruz. Bazılarına kızıyoruz. Ama ortak nokta; bu insanların kendilerini ve öykülerini anlatma konusunda usta olduklarıdır. Ne yaptıkları, nasıl yaptıklarını ve ne kadar iyi işlediklerini önce kendileri anlatıyor, ardından başkaları tarafından söyleniyor.

Rekabet edebilme konusunda kendinizi farklılaştırmak kadar önemli bir şey yoktur. Bunu içi dolu bir şekilde ve temel değerlerinize dayanarak yapın. Verdiğiniz sözlerle, sözlerinizi tutma konusundaki kararlılığınız paralel olsun. Siz nasıl tanınmak isterseniz insanlara verdiğiniz mesaj da öyle olacaktır. Ve tabii onların da sizi tanıması. Ayrıca en iyi yaptığınız işi yaparken daha çok keyif alırsınız. Müşterilerinize daha iyi hizmet verirsiniz. Kazancınız da artar, işten aldığınız doyum da.

Hadi kendinize haksızlık etmeyi bırakın ve düşünmeye başlayın. Bakın göreceksiniz; ne kadar çok kuvvetli yönünüz var. Çünkü siz bugünlere zaten kolay gelmediniz. Bundan sonrasının da iyi hatta daha iyi olması yine sizin elinizde.

Güzel günler hepimizin, biraz gayret edelim.

Hiç yorum yok: