24 Nisan 2009 Cuma

İNSAN KARŞISINDAKİNDEN NELER BEKLER?

İnsanlar arasında sağlıklı ilişkilerin kurulması için atalarımızdan aldığımız reçete, “karşılıklı saygı ve sevgi”dir. Saygı küçüklerden büyüklere yönelik davranışlar bütünü, sevgi de bunun karşılığında büyüklerden küçüklere yansıyan duygudur.

Sevgi ve saygıyı soyut bir kavram olmaktan çıkarıp, hayata geçirmek ve kişilerarası ilişkilerin sağlıklı bir biçimde yürümesini sağlamak ancak somut adımlar atmakla mümkündür. Böylece hem yaşlı-genç, üst-ast, anne-baba-çocuk, öğretmen-öğrenci ilişkilerinde hem de eşit ilişki içerisinde olmaları beklenen eşler, arkadaşlar ve aynı sosyal çevreyi paylaşan insanlar arasındaki ilişkilerde saygı ve sevginin oluşması mümkün olabilir. İnsanlar karşısındakilerden neler beklediğinin saygı ve sevgiyi aşınmış bir kavram olmaktan çıkarır ve çevremizdeki insanlarla kurduğumuz ilişkileri daha sıcak ve anlamlı kılar. Unutmayalım ki; insanların bizden beklediği, gerçekte bizim diğer insanlardan beklediklerimizdir.

Sağlıklı bir iletişim kurmak için gerekli bazı koşulları şöyle sıralayabiliriz:

İyi bir dinleyici olmak

İnsanlar söylediklerinin önemli ve değerli olduklarını düşünürler. Kişiye verdiğimiz değerin göstergesi, onu dinlemek için ayırdığımız süre ve dinleme şeklimizdir. “Ben zaten biliyorum” diye düşünerek sözü kesmek, hem ona hem de düşüncelerine saygı duymadığımızı gösterir. Karşımızdaki insanların ne söyleyeceğini bilsek de yine de dinlemeliyiz. Hele ardından, anladığımızı gösteren genel bir tekrar yaparsak, karşımızdaki kişi anlaşıldığını düşünmesine ve rahatlamasına neden oluruz.

Karşımızdaki utandırmamak

İnsanlar utandırılmaktan nefret ederler. Bu sebeple de olaya yol açan kendi durumlarını düşünmek yerine, nefretlerini, kendilerini utandıran kişiye yöneltirler. Hatası ne olursa olsun, başkalarının yanında utandırdığımız kişiyle aranızdaki köprüler kopar. Bu kişi kin besler. Aile bireylerinin hatalarını başkalarının yanında konuşmak, söylediklerimize direnç gösterilmesine ve duygusal olarak bizden uzaklaşmasına neden olur.

Karşımızdaki kişinin yansıttığı kişiliği kabul etmek

İyi bir ilişki kurmanın atın formülü, karşımızdaki kişinin yansıttığı kişiliği kabul etmektir. Bu kişinin hatalı yönleri olabilir. Ancak insanlar kendilerini kabul eden kimselerin eleştirilerini dinler ve onlara önem verirler. Eğer karşımızdaki insana yönelik eleştirilerimiz varsa bunları kabul ettirmelerinin ve hataları düzeltmenin tek yolu, o kişinin olumlu özelliklerini fark etmemiz ve bu özellikleri vurgulayarak ona yaklaşmamızdır.

Hiç yorum yok: